Mullistuksia historian lehdillä

Syntymäpäiväni kunniaksi kuulin, että edellinen työpaikkani pilkotaan takaisin osiin, eli alkujaan Tietopolku-nimellä toiminut aineistohallinnan yksikkö yhdistetään toisen Talentum Premedia -konsernin osan, Faktorin vastaavan yksikön kanssa DH Tools -nimiseksi yritykseksi ja alkujaan Multiprintin osin omistama ja sittemmin Hekuun fuusioitu Digistudio on myyty takaisin Multiprintille. (MOS2 taisi myös viitata tapahtuneeseen kryptiseen tyyliinsä.)

Suunta on ollut selkeä jo pitkään – repron puolella yt-neuvotteluita käytiin parin viime vuoden aikana vähintään kerran vuodessa ja samaan aikaan Talentumin vuosikertomuksissa ja osavuosikatsauksissa yms. Premedia on ollut jatkuvasti riippakivenä, eikä kaikilla reproilla todellakaan ole mennyt hyvin. Varsinaisesti nykyinen Heku syntyi kun Talentum yhdisti omistamansa reprot, eli Hekun, Litoscanin ja Offsetkopion kolmisen vuotta sitten – nykyään kahdesta viimeisestä ei ole jäljellä enää juuri mitään.

Toimitusjohtajatkin vaihtuivat viimeisimpinä vuosina (huom, en puhu viimeisistä.. vielä) varsin tiuhaan, oman hieman yli kuuden vuoden urakkani aikana vastasin asioista kuudelle eri toimitusjohtaja-tittelillä esiintyneelle henkilölle.

Nyt Hekuun jää siis enää varsin pieneksi kutistunut reprotuotanto ja ainakin aikanaan hyvin menestynyt Reservi, joka on alunperin tarjonnut tuotantopalveluita mainostoimistoille. Nykyään Heku on markkinoinut itseään täyden palvelun tuotantotalona, eli Reserviäkin on profiloitiin enemmän mainostoimiston suuntaan.

Kuten jo sanoin, merkit ovat olleet ilmassa varsin pitkään ja melko pahaltahan tuo Hekuun jääneiden osalta näyttää.

* * *

Toinen uutinen historian lehdiltä saapui maanantaina, kun Nomini Oy ilmoitti hakeutuneensa konkurssiin. Tuolla käytiin melkolailla vastaava tapahtumaketju 2000-luvun "vauhtivuosina", eli alkujaan kirjapaino kärkenään toiminut graafisen alan firma yritti muuttua moniosaajaksi ja muutamia vuosia myöhemmin kaikki ylimääräiset rönsyt karsittiin (osa alasajamalla) ja nyt jäljelle jäänyt osakin haettiin viime marraskuusta lähtien jatkuneen saneerauksen jälkeen konkurssiin.

* * *

Voi niitä aikoja.

Comments are closed.