(Verkko)kauppojen olematon valvonta harmittaa

Kuten tämän blogin lukijat tietävät, olen nyt kolme vuotta pyörittänyt muiden töideni ohella verkkokauppaa, ja koska olen ennen kauppiaaksi ryhtymistä ollut mm. nyysseissä (usenet news) aktiivinen kuluttajaoikeuksien puolestapuhuja, itselleni on ollut tärkeää pyrkiä noudattamaan (etä)kaupankäyntiä koskevia lakeja.

Tänä aamuna taas pääsi lukemaan uutisista kuinka Kuluttajavirasto varoittaa kuluttajia Seksipankki-nimistä verkkokauppaa pyörittävästä Amorviihde Ky:stä, jonka verkkokauppa on avoinna ja ottaa tilauksia sekä ennakkomaksuja vastaan, mutta Kuluttajaviraston mukaan yritys on lopettanut toimintansa jo heinäkuussa, eivätkä asiakkaat ole saaneet tilauksiaan.

Suoraan sanottuna tälläiset ongelmat eivät ihmetytä kun viranomaisille tuntuu olevan käytännössä mahdotonta reagoida laittomasti toimiviin verkkokauppoihin silloin kun asioihin vielä voisi vaikuttaa, ja tälläiset varoitukset annetaan vasta kun on jo liian myöhäistä.

Itselläni on joko omakohtaista tai lähipiirin kokemusta ainakin kahdesta suomalaisesta verkkokaupasta, jotka uhkailevat asiakkaitaan kymmenien eurojen kuluilla noutamattomista postiennakkopaketeista vaikka Kuluttajansuojalaki selkeästi sanoo että tilauksen peruuttamisesta ei saa tulla asiakkaalle mitään kuluja. Tilauksen peruutuksen yhteydessä siis asiakkaan näkökulmasta tilausta ei ole koskaan ollutkaan ja asiakkaan rahatilanne jää tai palautuu ennalleen verrattuna aikaan ennen tilaushetkeä.

Kyseisille verkkokaupoille on lähetetty suoraan palautetta ja ilmoitettu lakiviittein miksi käytäntö on laiton, ja kun asiaa ei ole kohtuullisessa ajassa korjattu, asiasta on ilmoitettu Kuluttajavirastolle. Nyt, jopa lähes vuosi Kuluttajavirastolle tehdyn ilmoituksen jälkeen asiat ovat edelleen ennallaan ja asiakkaita rahastetaan – ehkä jopa petoksella, koska kaupat väittävät maksuja lakiin perustuviksi.

Ei ole mikään ihme että Suomi on ollut verkkokauppojen takapajula kun hyvienkin verkkokauppojen maine kärsii aina näiden ns. pahojen verkkokauppojen vuoksi. Siis käytännössä ainoa tapa saada nuo epärehelliset pelurit pois markkinoilta on kuluttajien itsensä tekemä tiedonlevittäminen, kun viranomaistaho ei kykene hoitamaan valvontatehtäväänsä riittävän ripeästi.

EDIT: Asia on näemmä hyvin tiedossa myös yrittäjillä: Kuluttajavirasto hampaaton markkinoinnin valvoja.

Comments are closed.