Pienrakentajaa koijataan aina

Maalis-huhtikuun vaihteessa sosiaalisessa mediassa levisi linkki Villa Painajainen -blogiin, jossa epäonnisen pientaloprojektin rakennuttajaperhe kertoo ongelmistaan talomyyjän ja myyjän alihankkijana toimineen talon rungon pystyttäjäyrityksen kanssa.

Vaikka olenkin viimeisen kymmenen vuoden aikana lukemattomia ja taas lukemattomia perheiden rakennusprojekteistaan kirjoittamia rakennuspäiväkirjoja tai -blogeja lukeneena vakuuttunut siitä että pienrakentajaa koijataan aina (ja silti aion vielä joskus rakentaa oman talon), erityisesti nyt tuon aiemmin mainitun blogin uusimman kirjoituksen kirjoitustyylistä alkaa väkisin hieman tuntua siltä, että tämä nimenomainen asia ei välttämättä olekaan aivan niin mustavalkoinen kuin sen halutaan väittää olevan.

Tietenkään toisen osapuolen kirjoittama teksti ei koskaan ole kuin puolikas näkemys kokonaiskuvasta ja vastapuolen tekemisissä on julkaistujen dokumenttien perusteella selkeästi paljonkin vikaa, mutta silti syö hieman uskottavuutta kun kirjoituksissa toistuvasti jätetään omaa pesää sotkevat asiat kokonaan kertomatta. Esimerkiksi ylipitkäksi ja valheelliseksi väitetystä myyjän vastineesta on valittu julkaistavaksi vain satunnaisia rakennuttajalle sopivia pätkiä ja nyt tuossa uusimmassa kirjoituksessa on lainattu blogista jo poistettu selkeästi vastapuolella olleen henkilön kirjoittama kommentti, jonka asiasisältö sivuutetaan kommentoimatta ja perään aletaan puhua ihan muusta.

Rakennuttajaperhe ei varmasti ole viestinnän ammattilaisia, eikä pieleenmenneen rakennusprojektin aiheuttama taloudellinen ahdinko varmasti yhtään helpota tilannetta kirjoittamisen osalta (vastaavassa tilanteessa ihmisillä on luonnollinen taipumus korostaa itselleen parasta näkökulmaa asioissa). Koska blogissa kuitenkin tehdään suuri numero siitä että kaikki siellä julkaistu pitää paikkansa, olen kyllä sen verran myös vastapuolen kannalla että vaikka se saattaisikin olla kiusallista, myös omat virheet (muutenkin kuin ilmiselvä väärien yhteistyökumppaneiden valinta) pitäisi pystyä kertomaan yhtä avoimesti kuin vastapuolta arvostellaan – tuskinpa rakennuttajakaan aivan viaton ja täysin kokematon on kun yksi (tosin puurunkoinen ja siten tämän ongelman osalta vertailukelvoton) talokin on jo aiemmin rakennettu.

Näin ulkopuolisena on kuitenkin päivänselvää että harkkovalmistajan jälleenmyyjänä (eikä www-sivujensa väittämän mukaisesti talovalmistajana) toimiva Arwo-kivitalot Oy:n yrittäjä on haukannut aivan liian ison palan ja nyt kun musta pekka jäikin käteen, liiketoimintaa ollaan ilmeisesti siirtämässä vielä rekisteröimättömiin, 3.5.2011 YTJ:hin kirjattuihin uusiin lähes tai täysin samannimisiin osakeyhtiöihin – tarkoituksena voisi siis olla jättää tämän ongelmasopimuksen tehnyt firma kaatumaan oikeudenkäyntikuluihin sekä -korvauksiin ja jatkaa toimintaa "puhtaalla" firmalla.

3 Responses to Pienrakentajaa koijataan aina

 1. jeejee kirjoitti:

  Faija ja puolet suvusta tienaa leipänsä raksalta, ja heidän laseilla katsottuna nämä riidat vaikuttavat hyvin toisenlaisilta. Riitauttamalla rakennustyön jonkun tekosyyn varjolla asiakas voi venyttää maksuja vuosikausia, ja pienellä rakennusliikkeellä ei ole aikaa/rahaa/osaamista vääntään venkuloiden kanssa.

  Jotenkin tuntuu että nykysysteemissä väliinputoajia ovat rehelliset rakennuttajat ja rehelliset firmat.

  Disclaimer: Tämä oli ihan vain yleinen kommentti aiheeseen, itsellä ei ole mitään tietoa Villa Painajaisesta yms.

  • Saga Raippalinna kirjoitti:

   Ettei vaan olisi samantyyppinen tilanne kuin joillakin morsmaikuilla kertoman mukaan on häiden lähetessä:

   Ensin juostaan kylillä tekemässä suunnitelmia ja tilauksia ja kun jossain vaiheessa budjetti erottaa tosielämän unelmista, aletaan tekosyyn varjolla vänkäämään alennuksia kun raha ei muuten riitä. Häämekkojen myyjä sanoi nähneensä kaikenlaista yrittäjää ja käyneensä monta sotaa yhtäkkiä viallisten tilauspukujen suhteen.

   • Jussi kirjoitti:

    Jani ja Saga: En oikein jaksa uskoa että tässä tapauksessa kyse olisi ainakaan suoranaisesti tuollaisesta – sen verran pahasti hommat ovat vastapuolellakin menneet reisille ihan dokumentoidusti, ja juoksuhiekassa räpistely on vain jatkunut maaliskuun jälkeen asian tultua "nettijulkiseksi". Kaikki ei kuitenkaan välttämättä aina ole siltä miltä näyttää, siinä olette toki oikeassa.