Mainospisa vaatii sensuroimaan yritystä koskevia keskusteluja

Päivitys 7.4.2006: Mainospisa Oy on nykyään Pisa Marketing Oy.

Pitkään ajattelin, etten itse kirjoittaisi tästä, mutta viimeisen käänteen jälkeen on aivan pakko.

Lyhyesti siis helsinkiläinen mainostoimisto Mainospisa on vaatinut suomalaisen design-foorumin ylläpitoa poistamaan kaiken ko. yritystä koskevan foorumilla käytävän keskustelun ja foorumin ylläpito on nyt itseään säästääkseen taipunut sensuroimaan ko. yrityksen nimen kaikista siellä käydyistä keskusteluista. Tätä ennen varsinainen ko. yritystä suominut keskusteluketju poistettiin kokonaisuudessaan.

Pidempi versio alkaa näin:

Mainospisa on ainakin kuluneiden parin vuoden aikana hakenut varsin usein tekijöitä samoihin tehtäviin ja asia on herättänyt huomiota suomalaisten (web)designereiden Pingstate.nu-foorumilla, jonne yhteisön jäsenet varsin usein ilmoittelevat pongaamistaan avoimista työpaikoista.

Merkillisen usein toistuva samanlaisten työtehtävien avoimmuus on herättänyt keskustelua ja lopulta kuukausi-pari sitten foorumilla suunsa avasi kunnolla muutama Mainospisassa töissä ollut henkilö, jotka kertoivat varsin avoimesti yrityksen sisäisestä kulttuurista, työntekijöiden vaihtuvuudesta jne. Tästä seurasi varsin kiinnostava (ja oman tulkintani mukaan totuudenmukainen, koska mitään vastineita ei ole tullut) keskustelu, joka ei sinällään varmasti ollut Mainospisan mieleen, mutta heidän toimintansa on kyllä yllättänyt monet.

Tätä tapausta on verrattu taannoiseen Lehtovaara-tapaukseen (tuon tapauksen Herkko Hietanen on noteerannut tämänkin jutun), tosin Mainospisa ei ilmeisesti sentään turvautunut oikeasti lakimieheen, he vain uhkasivat mm. kunnianloukkaussyytteilla.

Kuitenkin siis ensin tuo kauan sitten alkanut ja viimeaikoina virkistynyt Mainospisaa koskenut keskusteluketju poistettiin ylläpidon toimesta Mainospisan tekemien uhkausten jälkeen ja tämäkin herätti varsin suurta keskustelua, jossa Mainospisan nimi mainittiin myös useasti.

Poistoa käsitelleen keskustelun aikana Pingstaten ylläpito otti yhteyttä ymmärtääkseni kaikkiin keskusteluihin osallistuneihin Mainospisan pyynnöstä ja pyysi lupaa luovuttaa keskustelijoiden henkilötiedot Mainospisalle asian jatkoselvittelyä varten.

Itsekin sain kyseisen viestin, johon ilmoitin olevani valmis selvittämään asiaa Mainospisan edustajien kanssa foorumilla julkisesti, kuten siihen liittyvä keskustelukin on alunperin käyty. Kielsin siis foorumilla tiedossaolevien yhteystietojeni luovuttamisen Mainospisaan, koska profiilissani on linkki tähän blogiin ja täältä kyllä löytyy yhteystieto, jolla allekirjoittaneen tavoittaa.

Huomattavaa on sekin, että Mainospisa ei ole missään vaiheessa osallistunut keskusteluun tai edes yrittänyt korjata mahdollisesti virheellisiä tietoja, vaan heidän politiikkansa asian suhteen on ollut suora hyökkäys oikeustoimilla uhkaillen.

Viimeinen suuri käänne tapahtui eilen, kun ymmärrettävästi stressaantunut Pingstaten ylläpito alistui joulurauhan saadakseen Mainospisan vaatimuksiin ja nyt kaikki Mainospisaa koskevat keskustelut sensuroidaan yrityksen nimi poistamalla.

Imagon rakentajana toimivan mainostoimiston tekona tälläinen on kertakaikkiaan käsittämätöntä, koska tapaus aivan varmasti on aiheuttanut nyt paljon enemmän negatiivista julkisuutta Mainospisalle, ja on aivan varmaa, että tälläinen toiminta syö Mainospisalta imagoa sekä ainakin potentiaalisten työntekijöiden kiinnostusta.

Comments are closed.