digitarvike.fi rikkoo Kuluttajansuojalakia tietoisesti

Otsikko on raflaava, mutta täysin totta. Ja ennen kuin joku vetää herneen nenuun asian julkistamisesta, annoin webbikauppa Digitarvikkeelle lähes 1,5kk aikaa reagoida lähettämääni mailiin, jossa huomautin varsin ystävällisesti niistä lukuisista Kuluttajansuojalain kohdista, jota ko. pikkupulju rikkoo ja kerroin myös sen, etten aio mainita asiasta mitään julkisesti, jos epäkohdat korjataan.

Kukaan Digitarvikkeesta ei vain ole vaivautunut vastaamaan mitään mailiini, eikä mainitsemiani – merkittävästi kuluttajaa harhauttavia – puutteita/virheitä ole korjattu (sivuja on kyllä päivitetty tänä aikana, joten mistään kesälomasta tms. ei ole kyse), joten päätin aloittaa tämänvuotisen eri firmojen asiakaspalvelua käsittelevän marmatukseni tästä oululaisesta pikkufirmasta.

Sinänsä oli varsin ikävä todeta asioiden tila, koska kuten myös mailissani heille kerroin, ko. firma on varsin hyvämaineinen netin käyttäjien keskuudessa. Itsekin olin oikein tyytyväinen alkukesästä heiltä tekemääni yli sadan euron tilaukseen, toimituksen mukana tulleesta kuitista vain jäi suoraan sanottuna kusetuksen maku suuhun. Tavaroiden mukana tulleita ehtoja ei nimittäin löydy edes tilausvaiheessa Digitarvikkeen webbikaupasta, joten aivan rehellisesti olin tyrmistynyt lukiessani niitä.

Virheet ja puutteet siis kulminoituvat nimenomaan Digitarvikkeesta tulleisiin toimitusehtoihin (sekä siis niiden puutteeseen webistä) ja erityisesti niiden kahteen kappaleeseen, joissa käsitellään vaihto- ja palautusoikeutta.

Loppuosa tekstistä on lainattu valtaosin suoraan Digitarvikkeeseen lähettämästäni mailista; olen tehnyt tekstiin joitain muutoksia (lähinnä lyhentänyt kommenttejani, jättänyt pois lakiviittaukset jne), mutta asiasisältö on ennallaan.

Mikäli vaihdettavan/palautettavan tuotteen sinetöity myymäläpakkaus on avattu perimme avatun tuotteen hinnasta 25% meille aiheutuneena taloudellisena tappiona.
Tuo on aivan selkeästi laiton toimitusehto, koska Kuluttajansuojalaissa nimenomaan sanotaan, että kuluttaja ei ole korvausvelvollinen esimerkiksi pakkauksen avaamisen tai tuotteen tutkimisen aiheuttamasta arvon alenemisesta, tai kuten Digitarvikkeen ehdot sen ilmaisevat, tappiosta.

Palautettavan/vaihdettavan tuotteen on oltava käyttämätön ja täysin uudenveroinen.
Tuo on hiukan tulkinnanvarainen kohta, koska etämyynnissä asiakkaalla on oikeus testata tuotetta ja sen toimintaa, kuitenkaan ottamatta sitä varsinaisesti käyttöön – näin ollen tuo "käyttämätön ja täysin uudenveroinen" voi luoda sellaisen mielikuvan, että tuotetta ei saisi edes kokeilla, joka siis on väärä tulkinta.

Pakkauksessa ei saa olla teippejä, repeämiä eikä muutakaan mitä uudessa tuotteessa ei ole ollut.
Viitaten aikaisempaan kohtaan arvon alenemisesta tämäkin on lainvastainen ehto, koska asiakkaalla on oikeus avata paketti ja tutustua tuotteeseen ja nykyään yhä enenevässä määrin se edellyttää pakkauksen vahingoittamista jollain tavalla. Etämyynnin toimitusehdoissa ei siis voi olla vaatimusta täydellisestä, priimakuntoisesta pakkauksesta.

Esimerkiksi vaikkapa Sandiskin (ja käsittääkseni pääosin muidenkin valmistajien) muistikortit on pakattu niin typeriin saumattuihin muovipaketteihin, että paketti on kauttaaltaan pakko leikata saksilla auki, jotta kortin ja ohjeet voi ottaa sieltä ehjänä ulos. Tuollaista pakettia ei tosiaan voi myydä enää uutena, mutta se on valitettavasti yrittäjälle etämyynnin mukanaan tuoma riski.

Ennen palautusta ota meihin yhteyttä. Tuotteita EI SAA palauttaa ilmoittamatta palautuksesta/vaihdosta meille etukäteen.
Taas ehto, joka on aivan suoraan kielletty laissa, joka mainitsee suoraan, että tuotteen palauttaminen katsotaan myös kaupan peruutusilmoitukseksi, eikä mitään aiempaa yhteydenottoa vaadita.

Kuten jo aiemmin mainitsin, en edes perusteellisella penkomisella löytänyt paketissa tulleita toimitusehtoja webbikaupasta, joten siinä on ehkä puutteista merkittävin. Esimerkiksi itse en olisi ikimaailmassa tilannut tuotteita Digitarvikkeen webbikaupasta, jos olisin tiennyt ko. firman yritysetiikasta, etenkin kun sivuilla valheellisesti väitetään, että "kaupankäynnissä noudatetaan kuluttajaviraston verkkokauppiaille antamia kaupankäyntiohjeita".

Way to go digitarvike.fi!

One Response to digitarvike.fi rikkoo Kuluttajansuojalakia tietoisesti

  1. [...] verkkokaupan, digitarvike.fi:n, Kuluttajansuojalain vastaisista toimitusehdoista jutuissa digitarvike.fi rikkoo Kuluttajansuojalakia tietoisesti ja Paha kello kauas kantaa (case [...]