Puuhaa

Työkiire tai -motivaatio (kumpi kulloinkin sattuukin enemmän vaikuttamaan) heijastuvat kirjoitteluuni hyvin herkästi. Viimeaikoina sitä kiirettä on riittänyt ihan reilusti ja siksipä tänne on kirjoituksia ilmestynyt varsin harvakseltaan.

Tällä viikolla työkiireiden lisäksi (tai oikeistaan vastapainoksi) olen suunnitellut ja aloitellut museon asiakaskäyttöön tulevan langattoman verkon rakennusta.

Tällä hetkellä olohuoneen lattialla on levällään kolme Linksysin WRT54G-tukiasemaa ja olen nyt pari iltaa asennellut niihin OpenWRT:tä, eli Linux-pohjaista alkuperäisen valmistajan firmwaren korvaavaa ohjelmistoa, joka tarjoaa aivan uusia ulottuvuuksia tukiaseman käyttöön. Yhtenä esimerkkinä on alkuperäisessäkin firmwaressa oleva, mutta käyttäjälle näkymätön VLAN-tuki (tuli oikeasti tarpeeseen, tämän vuoksi luultavasti vien yhden tukiaseman kellariin jossa se ei edes toimi WLAN-tukiasemana), sekä esimerkiksi mahdollisuus käyttää purkkia jopa 6 eri verkon (5 langallista + wlan) välisenä palomuurina.

Käytännössä tuo laite siis kelpaa täysin samaan asiaan, johon reilu vuosi sitten ostin pari 3 verkkoporttia sisältävää WRAP-"konetta" (kuva), jossa ei edes ole vakiona WLANia. Tuohon tosin saa suoraan niin paljon tallennuskapasiteettia kuin CompactFlash-korttina on saatavilla, kun Linksysin purkissa on vain 4Mb flash-muistia. Toisaalta ainakin kaikkiin omiin palomuuritarpeisiini se riittää loistavasti. (Vertailun vuoksi, tuo Linksys hakkaisi kevyesti nykyisen Pentium-pohjaisen palomuurini niin tehollaan, virrankulutuksellaan, koollaan, ominaisuuksillaan kuin äänettömyydelläänkin)

Kaikenkaikkiaan etenkin jo nykyisellä vajaan 70 euron hinnalla nämä Linksysin purkit tuolla open source -yhteisön softalla varustettuna ovat kerrassaan mahtavia, kirjoittipa eräskin elektroniikkaa harrastava ilmailija harkitsevansa experimental-lentokoneeseen avioniikkaa tuollaisen purkin päälle. Toisaalta, kyllä näiden purkkien erinomaisuus on tiedetty jo kauan (niitä myydään tällä hetkellä esim. Verkkokaupasta useita kymmeniä päivittäin), mutta nyt vasta pääsin itse ensimmäistä kertaa toteamaan tämän mahtavan tosiasian.

Comments are closed.