Viittomakieltä webissä

Olen Sfnetin laki-ryhmässä käytävästä julkisessa tilassa kuvaamis -kiistasta johtuen käynyt viikonlopun aikana useampaan kertaan Eduskunnan oikeusasiamiehen saitilla.

Jos nyt unohdetaan idioottimainen ovimattosivu, itseäni suunnattomasti hämmästyttää sisällön tarjoaminen "viittomakielellä" ja vieläpä erikseen suomeksi ja ruotsiksi. Ymmärtäisin tuon paremmin mediassa, jossa kuulevien aineisto olisi audio-muodossa, mutta nyt on kyseessä webbisaitti, jota niin kuulevat kuin kuulovammaisetkin pystyvät käyttämään täysin samalla tavalla kuulokyvystään huolimatta. Kuitenkaan ei-kuulovammaisille ei ole tehty esittelyvideoita (suom., ruots.) puhuttuina.

En missään tapauksessa halua kuulostaa suvaitsemattomalta, mutta tästä kyllä tulee väkisinkin sellainen olo, että a) kuulevia syrjitään palveluiden sisällössä, ja b) valtionhallinto syytää rahaa täysin käsittämättömiin asioihin, eikä siitä huolimatta kaikilla valtionhallinnon osilla ole edes järjellisesti saavutettavia nettisivuja.

Comments are closed.