Äly hoi

Luin Schizo-Jannelta, että Katri "Älä kerro nimeäsi kenellekään netissä, mutta pelleile kuitenkin valtakunnallisella tv-kanavalla" Manninen on laittanut verkkoon sinänsä ihan mielenkiintoisen ja etenkin meikäläisestä näkökulmasta kirjoitetun New York-"oppaan", eli lähinnä muistikirjamaisesti kirjoitettuja vinkkejä ja kommentteja erilaisista asioista. Ajatus hyvä, toteutus ala-arvoinen.

Vaikka sisältö on sinänsä ihan ok, ja tuollaiselle varmasti kysyntää, melkein tulee mieleen, että jos esillepanoon ei viitsi panostaa lainkaan, olisi voinut jättää julkaisematta koko hässäkän. Sivuilta löytyvän johdannon mukaan tuo on tehty jollain Macille tehdyllä muistikirja-ohjelmalla, joka ilmeisesti siis osaa ulostaa myös "webbisivuja". Termi on suluissa siksi, että tuo ei paljoa eroa käytettävyydeltään surullisen kuuluisille Microsoft Publisherin aikoinaan tekemille sivuille, jotka muodostuivat kokonaisuudessaan (tekstejä myöten) yhdestä kuvasta.

Toki käyttöliittymä voi olla selkeä, jos ko. ohjelmaa on käyttänyt, mutta pystymetsästä jopa minulle – joka pidän itseäni kokeneena netin käyttäjänä – oli vaikeaa käsittää miten sivuilla pitäisi navigoida. Erityisen ikävää oli se, että seuraavalle sivulle johtava linkki hyppi vierityspalkkien ilmestymisen mukaan palkin leveyden verran sivusuunnassa, jolloin välillä samaa kohtaa klikkaamalla joutuikin edelliselle sivulle – eikä missään tietenkään ollut mitään selkeää ohjetta, kuinka homma toimii. Täysin käsittämätöntä on myös se, että päänavigaation vuoksi sivua saattaa joutua vierittämään pystysuunnassa, vaikka sisältöä ei olisikaan vieritettäväksi saakka.

Kaikella kunnioituksella Katria ja ko. softan tekijöitä kohtaan, taas on oikein jouduttu miettimään, kuinka pääsisi hankalimmin p*rse edellä puuhun – positiivisena puolena täytynee tunnustaa, että siinä on onnistuttu.

Comments are closed.