Sitä rataa, tänään se alkaa

Torstai-iltana iski sitten hyvin ärhäkkä vatsatauti, jota parantelin käytännössä perjantain ja lauantain. Lauantaina vääntäydyin kuumeisena ostoksille olosuhteiden pakosta ja eikös Murphyn lakien mukaan kaikki mene pieleen -> autosta rengas puhki ydinkeskustassa (tämä oli tosin tietoinen riskipeli ja odotettavissa ollut tapahtuma, siitä ehkä lisää myöhemmin). Tänään oli pakko mennä töihin hoitamaan rästijuttuja ja siivoamaan työpistettä, jonka joudun luovuttamaan uudelle proikkarille intin ajaksi.

Nyt, kolme tuntia ennen heräämisaikaani olen vielä valveilla – mietin mukaan pakattavaa varustustani, hoitamattomia nakkeja, jotka jäävät pariksi viikoksi hoitamatta jne jne. Olen suoraan sanottuna tältä osin h****tin kateellinen niille 18v teineille, jotka voivat astua palvelukseen suoraan äidin lihapullapatojen äärestä pää aivan nollilla ilman huolia ja murheita…

…josta tulikin mieleeni: Itselleni selvisi vasta eilen (viime viikolla Kelaan soitetusta puhelusta huolimatta, vaikka tätäkin asiaa erikseen kysyin), että Kelan maksama sotilasavustus (eli kansankielellä: "Kela maksaa vuokran") on 100% tulovähenteinen etuus, joka omalta osaltani tarkoittaa sitä, että jos intin aikana vähäisellä vapaa-ajallani ehtisin tekemään töitä, palkkani livahtaisi valtion pussiin niin kauan kunnes käteenjäävä osuus kuukaudessa olisi yli 400e. Kun ottaa huomioon sen, kuinka vähän lomilla kuitenkaan ehtii tehdä duunia, pikainen laskutoimitus osoittaa yhtälön olevan aivan älyvapaa. Vaikka ymmärrän sen että periaatteessa avustusta ei tarvitse, jos on palkkatuloja, en kertakaikkiaan jaksa ymmärtää sitä, että työnteosta rangaistaan.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että juuri lukiosta valmistunut henkilö X saa Kelalta kaikki kotinsa ylläpitoon menevät kustannukset tukina tekemättä lomillaan yhtään mitään ja henkilö Y, joka itse päättää hankkia muutaman lisäpennosen maksaakseen muita elinkuluja (kuten vaikkapa puhelinlasku tai autolainan lyhennys muutamia mainitakseni), joutuu ensin tekemään töitä niin kauan, että laiskottelevalle X:lle automaattisesti tuleva etuus (asuinkustannukset) on katettu, ennen kuin voi edes haaveilla niistä lisäpennosista.

Kaikkein mielenkiintoisimmaksi asian tekee vertailu opintotukeen. Opintotuessahan on tuloraja, jonka mukaan opiskelija voi hankkia tarpeellisia lisäpennosia tekemällä työtä tiettyyn rajaan saakka kuitenkin säilyttäen etuudet. Kuitenkin useimmiten opintotukeen oikeuttava opiskelu edellyttää jopa merkittävästi vaivannköä opintojen eteen myös vapaa-ajalla, jota asevelvollisuuden suorittaminen harvemmin edellyttää. Tietenkään asevelvollisella ei ole lähtökohtaisesti yhtä paljon vapaa-aikaa kuin opiskelijalla, mutta joka tapauksessa käytäntö on aivan käsittämätön.

DISCLAIMER: Edelläoleva on kirjoitettu väsyneenä ja faktoja on saattanut jäädä tarkistamatta. Luotan siihen, että ystävälliset lukijani informoivat minua asiavirheistä. ;)

Nyt pari tuntia unta palloon. Jos suunnitelmani pitävät paikkaansa, 12h päästä olen jo porttien toisella puolella kasvamassa aikuiseksi (niinpä niin).

Comments are closed.