Entistä teknisemmät autot – askel taaksepäin

Kaikkihan ovat jo vuosia tienneet, että mitä uudempi auto on, sen vähemmän sille pystyy tekemään itse mitään. Ensinnäkin tuo johtuu autojen "älyllisestä" kehittymisestä, eli auto sisältää itsessään jo niin paljon älyä, että kouluttamaton rasvanäppisäätäjä saisi melko varmasti aina enemmän rikki (tai jotenkin muuten ei-optimaaliseen kuntoon) kuin korjattua. Toisekseen tuon ensimmäisen kohdan turvaamiseksi joissain malleissa on alettu harrastamaan moottorin piilottamista, eli konepellin alla on iso yhtenäinen muovikate, jonka reunassa on vain tuulilasinpesimen nestesäiliön täyttökorkki ja joskus ehkä jopa tilaa vaihtaa ajovalojen polttimot. "Parhaassa" tapauksessa moottorista ei näy vilaustakaan ilman huollon erikoistyökaluja. Toisaalta olen myös kuullut varsin uudesta automallista, jossa ajovalon polttimoa ei saa vaihdettua irroittamatta puskuria tms. muoviosaa, eli käytännössä polttimon vaihtoa varten pitäisi aina mennä huoltoliikkeeseen.

Miksikö minä kirjoitan asiasta? Oma jo reilun kolme vuotta melko moitteetta palvellut työsuhdeautoni on (loppu)kesän temppuillut melko epämiellyttävästi; jarrujen vinkumista on korjattu tähän mennessä kolme kertaa ja erilaisista käyntihäiriöistä olen valitellut ja viikko sitten perjantaina auto oli jopa huollossa nimenomaan tuon vuoksi (aiemminkin olen huoltojen yhteydessä asiasta sivumennen maininnut). Itseasiassa tuo edellinen huolto oli kyllä kaikkien turhien huoltojen äiti, odotin kuukauden huoltoaikaa kahden vian vuoksi, eikä kumpikaan poistunut huollon seurauksena. Jarrujen vinkumisen vuoksi varasin tämän viikon alussa ajan uuteen huoltoon ja sainkin sen yllättävästi jo ensi viikolle.

Tässä kuitenkin tullaan nyt siihen kohtaan, jossa tekninen edistys muuttuu huollon taantumukseksi: jos auto ei osaa itse kertoa, että moottorissa on jotain vikaa, ei autossa ole vikaa vaikka sen käyttäjä niin väittäisikin. Kun viimeksi hain autoa huollosta, minulle lyötiin käteen auton itsediagnostiikkapurkin antama raportti, jossa oli ainoastaan maininta muistaakseni jäähdyttimen tuulettimen ohjaustermostaatin viasta. Huollon työnjohtaja sitten sanoi, että koska itsediagnostiikka ei kerro mitään, he eivät pysty tekemään vialle mitään koska auton mielestä sitä ei ole olemassakaan.

Eilen illalla töistä kotiin ajellessani auto tuli järkiinsä ja alkoi itsekin uskoa, että ehkä se ei ole elämänsä kunnossa ja vihdoin itsediagnostiikka on löytänyt moottorista jonkin vian. No, tänä aamuna puhelin käteen ja ilmoittamaan huoltoon, että kun ensi viikolla tuon auton taas huollettavaksi, jarruhuollon tunnin kahvilassa odottamisen sijaan vaihdan omani sijaisautoon, enkä ota omaani takaisin ennen kuin molemmat viat on korjattu.

Saa nähdä tuleeko autosta ensi viikollakaan yhtään ehjempi, on aika epämiellyttävä tunne kun reilussa moottoritienopeudessa kuljettajalle tulee epämääräinen fiilis siitä pysyykö moottori käynnissä vai ei.

Comments are closed.