Paljon melua ääkkösistä

Nyysseissä alkoi viikonloppuna keskustelu ääkkösistä suomalaisissa fi-verkkotunnuksissa. Asiaa on ilmeisesti saatettu käsitellä julkisuudessa aiemminkin, mutta itse en ole moista huomannut (josta sinänsä olen ihmeissäni).

Mielenkiintoiseksi asian kuitenkin teki se, että viime syksynä voimaantullut "Määräys suomalaisen verkkotunnuksen teknisistä määrittelyistä ja sallituista merkeistä" oli ääkkösten suhteen hieman vajaavainen; vaikka ääkköset sinänsä eivät olleet verkkotunnuksessa sallittuja merkkejä, ns. internet-standardina pidettävässä RFC 3490 -dokumentissa kuvatulla tavalla koodattu ääkkösellinen verkkotunnus (esim. sää.fi -> xn--s-0faa.fi) oli kuitenkin Viestintäviraston määräyksen mukainen, koska koodaustavalle tyypillistä kahta peräkkäistä väliviivaa (tunnuksen kolmas ja neljäs merkki) ei oltu kielletty. Näin ollen oli mahdollista rekisteröidä standardin mukainen ääkkösellinen verkkotunnus, kunhan sen osasi koodata itse valmiiksi.

Viestintävirasto korjasi virheen helmikuussa kieltämällä tuollaiset verkkotunnukset, mutta noin puolen vuoden aikana oli ehditty jo rekisteröidä 23 ääkkösellistä verkkotunnusta, yhtä lukuunottamatta kaikki Elisan toimesta joko itselleen tai asiakkailleen. Tällä hetkellä siis periaatteessa oikeudetonta, mutta ei kuitenkaan kiellettyä elämäänsä elävät ainakin älypää.fi, mäkitorppa.fi ja sää.fi. Muita rekisteröityjä, mutta ei käytössäolevia ovat mm. kännykkä.fi, etätyö.fi ja kiinteistöliittymä.fi (kaikki kolme Elisan itselleen rekisteröimiä verkkotunnuksia).

Comments are closed.