Velvollisuuksia yhteiskunnalle

Taisin ensimmäisenä kirjoittaa kommenttia lauantai-iltana blogilistalle tulleesta Johanneksen vankilapäiväkirjasta ja asiaa on vatvottu pitkin viikkoa useissa muissakin blogeissa, mm. rannalla päiväkirjan sisältöä kutsutaan "pillitykseksi" ja Mustafarkkuinen mies valittaa totaalien piittaamattomuutta velvollisuuksista yhteiskuntaa kohtaan. NeoPravdassa on otettu huomattavasti jyrkempi kanta totaaleja kohtaan jo yli vuosi sitten.

En oikein jaksa ymmärtää noin jyrkkää suhtautumista asiaan. En usko että kukaan voi väittää nykyisen siviilipalvelusjärjestelmän olevan edes etäisesti samanarvoinen armeijan kanssa ja tämähän nimenomaan on se epäkohta jota totaalikieltäytyjät protestoivat. En ole itse kuullut yhdestäkään totaalikieltäytyjästä, joka kieltäytyisi kaikesta palveluksesta siksi, ettei hyväksyisi velvollisuuttaan yhteiskunnalle, vaan protestoivat sitä, että siviilipalveluksen valitseminen on selkeä rangaistus armaijaan verrattuna.

Miltä kuulostaisi jos laitettaisiin yhteiskunnan ylläpitämissä kouluissakin kasvisruokavaliolla elävät pakotettaisiin jälki-istunnon uhalla tekemään itse ruokansa, kun eivät kelpuuta sitä mitä valtaosa muista kelpuuttaa ruoakseen. Eihän se mitään vaikka tälläisten oppilaiden ruokailu kestäisi puolesta tunnista tuntiin kauemmin kuin muiden, heillehän sentään annetaan mahdollisuus ruokailla vakaumuksensa mukaisesti.

Comments are closed.