Jussista lentäjäksi -projekti

En ole aikoihin kertonut PPL-projektistani, ehkä siksi, että aikaa ei ole ollut juurikaan tuhlattavaksi ja toisekseen siksi, että siitä ei ole ollut paljoa kerrottavaa. Toki teorioista voisi kertoa ja ehkäpä se olisi jopa lukijoiden kannalta kiinnostavaakin, mutta en kuitenkaan ole sitä tehnyt. Pahoitteluni siitä.

Eilen oli viimeinen lukujärjestyksen mukainen teoriapläjäys, eli tunnit 96-100. Itselläni on vielä 6 tuntia rästissä, yhden kerran olin sairaana ja viime viikolla jouduin lähtemään kesken erääseen palaveriin. Jos nuo rästissä olevat 6 tuntia unohdetaan, mitä jäi käteen?

Tunnustan, että olen ollut hyvin huono opiskelija lähinnä kotiopiskelun osalta. En ole juurikaan ehtinyt lukemaan tunneilla käytyjä asioita ja se näkyy koemenestyksessä, osa kokeista on jäänyt alle sen maagisen 75% koetuloksen alle, eli uusintaan matka käy ainakin kolmen kokeen osalta. Kyse ei edes ole siitä, että asiat olisivat erityisen vaikeita (vaikka aerodynamiikka ei kovin helposti uppoakaan) vaan tosiaan yleensä en ole (muka) ehtinyt valmistautumaan kokeisiin kunnolla.

Kunhan rästitunnit ja uusintakokeet on suoritettu (ja loput opettajan palkkiosta maksettu), koulutusorganisaatio kirjoittaa teoriaopinnoista todistuksen ja varaa minulle paikan "ylioppilaskirjoituksiin", eli Ilmailulaitoksella järjestettävään isoon kokeeseen (suoritusaikaa varattu 6h). Kun tuokin on hoidettu, teoriaopetus on ohi.

En ole ehtinyt lentämään marraskuun jälkeen, joten olen edelleen tilanteessa, jossa tiimaa on kertynyt 1h 55min. Jos haluaisin saada yö-VFR-kelpuutuksen, eli oikeuden lentää näkölentosäännöin yöllä, tulee melkoinen kiire, koska yö-VFR-kelpuutukseen kuuluu 5h yölentoja johon sisältyy myös yöyksinlento. Kuten jo syyskuussa kerroin, lentotunneista pitää yleensä lentää n. 1/3 (eli 15 tuntia) ennen normaalia yksinlentoa eikä yöyksinlentoa luonnollisestikaan voi lentää ennen kuin taidot riittävät yksinlennon suorittamiseen päivällä. Lisäksi nopeasti lyhenevä päivä ja Malmin lennonjohdon aukioloajat asettavat melkoisia rajoituksia yö-lentämiselle joten vaikuttaa siltä, että ellen nyt maaliskuun alussa ota aivan hirmuista spurttia lentämisessä (säädösten mukainen maksimilentomäärä oppilaalle 1,5h päivässä, eli 10,5h viikossa), on melko epätodennäköistä että ehtisin suorittaa yö-kelpparia kurssin aikana.

Toisaalta edelleenkin pidän tavoitteena saada lupakirja ennen Malmin avoimien ovien päivää, eli 18. toukokuuta mutta nyt alkaa näyttää siltä, että se ei tule onnistumaan lähinnä kiireiden mutta pieneltä osin myös taloudellisten syiden takia, mielelläni jakaisin tämän suurimman kuluerän, eli lentotunnit (konevuokra 80 euroa/tunti) hiukan useamman kuukauden ajalle.

Voisin taas yrittää laskea tähän asti projektiin uponneet varat, viimeisen julkaistun tiedon mukaan rahaa oli kulunut 495,50 euroa. Sen jälkeen kuluja on tullut niistä lentotunneista 153,33 euroa ja opettajan palkkio teoriaopetuksesta (1. puolikas) 1000 euroa. Kokonaiskulut tähän mennessä siis n. 1648 euroa.
(Kyllästyin noihin desimaaleihin ja päätin tästä lähtien keskittyä suuriin linjoihin.. ;))

EDIT: Kulunkeihin voisi vielä laskea mukaan myös kerhon/liiton tämän vuoden jäsenmaksut mutta en viitsi lisätä niitä sotkemaan laskuja.

Comments are closed.