Macbook Pro, päivä 3

Varoitus: kirjoitus sisältää väsyneen mutta onnellisen nörtähtävän henkilön teknistä avautumista, ei suositella lähes kenellekään.

Olen siis käyttänyt Applen koneita työn ohessa jo vuosia, mutta työpöydälläni on ollut aina Windows tiettyjen kolmannen osapuolen tekemien ohjelmien asettamien rajoitusten vuoksi. Intel-prosessoreilla varustetut uudet Applen koneet mahdollistivat myös itselleni siirtymisen Apple-leiriin, tähänkin koneeseen tulee siis myös Windows asennettuna Parallels Desktopin päälle.

Koska muutenkin olen tehnyt töitä pääosin SSH-yhteyksien yli *nix-koneilla, Mac OS X tulee olemaan pääasiallisena käyttöjärjestelmänä tästä lähtien. Tämä ratkaisu kuitenkin mahdollistaa mm. ohjelmistokehityksen lähes identtisessä ympäristössä omalla koneella ilman yhteyttä varsinaisiin kehityspalvelimiin.

Ja nyt niihin ajatuksiin & avautumiseen:

- Pikanäppylöissä on tosiaan opettelemista ja ikkunoiden käyttölogiikka on varsin hankala Windowsin (ja Linux-pohjaisten työpöytäjärjestelmien) tehokaaseen näppäimistöltä käyttöön tottuneelle. Esim. Minimize All -toiminto puuttuu kokonaan – ja ei, Exposé:n työpöydän esiinkaivamistoiminto ei tee samaa.

Lisäksi ikkunoiden pienentäminen ja piilottaminen on varsin epäloogista eikä pienennettyjä ikkunoita sisältävän ohjelman aktivoiminen nosta ikkunoita esille vaan ne on erikseen klikattava auki Windows-valikosta tai dockista.

- "Vihreän pallon" klikkaaminen venyttää Terminal-ikkunat kyllä koko ruutuun, mutta esim. Firefox ja Thunderbird jostain kumman syystä jättävät oikeaan reunaan 3-4cm raon. Ja jotta tuo olisi vielä oikein johdonmukaista, Windowsin Exploreria vastaava Finder ei tuosta napista klikkaamalla laajenna ikkunaa koko ruutuun, vaan "optimoi" ikkunan koon sen sisällön kokoiseksi.

Vaihdoin samalla selaimen Firefoxiin nyt kun jo vuosia Operassa olleet ominaisuudet (tärkeimpänä sessioiden tallentuminen vaikka tuokaan ei toimi yhtä hyvin kuin Operassa) vihdoin tulivat vakiona mukaan version 2.0 myötä. Kuitenkin samalla Firefoxin käytettävyyteen tuli muutama merkittävä huononnus versioon 1.5 verrattuna:

- Ikkunan viimeisen tabin sulkeminen Ctrl-W/Cmd-W:llä ei sulje enää ikkunaa, vaan ikkunan sulkemiseksi tuohon näppäinyhdistelmään pitää lisätä vielä shift – äärimmäisen ärsyttävää.

- Edellistä helpottaisi hiukan se, että linkin saisi avattua uuteen tabiin muutenkin kuin hiiren kakkosnapilla (joka sekin on oma vääntelynsä ilman ulkoista hiirtä). Nyt kun avaa linkin vanhalla tavalla klikkaamalla sitä shift pohjassa, aukeaa kokonaan uusi ikkuna jonka sulkeminen on taas hankalampaa kuin ennen.

(EDIT 14:43, Työkaveri opasti Cmd-klikkauksen, nyt linkit aukeavat kiltisti tabeihinsa.)

Olen yrittänyt kaivella kaikenlaisia Firefoxin säätövinkkejä, mutta ainakaan toistaiseksi en ole keksinyt mitään keinoa saada shift-klikkauksella sivua aukeamaan uuteen tabiin uuden ikkunan sijaan.

Tässäpä näitä, jatkoa seuraa.

Comments are closed.