Pienitehoiset FM-lähettimet laillisiksi Euroopassakin?

Erään foorumikeskustelun innoittamana kysäisin huvikseni (vastauksen jo tiesinkin) Viestintävirastosta iTripin yksityisen (c-to-c) jälleenmyynnin luvallisuudesta Suomessa, ja vastaus oli osin oikein mielenkiintoinen.

Date: Fri, 23 Sep 2005 13:50:51 +0300
From: N N
To: Jussi Paju
Subject: FW: Tiedustelu radiolähettimen myymisen laillisuudesta

Hei,

Tällä hetkellä nämä pienitehoiset FM-lähettimet eivät ole sallittuja missään EU-maassa. Markkinoilla niitä kuitenkin aina silloin tällöin tapaa, koska ne ovat kovin suosittuja USA:ssa ja niille löytyy paljon kysyntää myös Euroopasta.

Euroopassakin nämä tullaan sallimaan, töitä sen eteen tehdään koko ajan. Sellaisenaan tällä hetkellä markkinoilla olevat laitteet eivät Euroopassa käy, vaan laitteiden täytyy täyttää myös eurooppalaiset standardit sekä merkinnät ja käyttäjäinfot. Oletan kuitenkin, että valmistajat tekevät tarvittavat toimenpiteet aika pian sen jälkeen kun eurooppalainen standardi on julkaistu. Tarkka aikataulu ei ole minulla tiedossa, mutta mahdollisesti "laillistaminen" tapahtuu vielä tämän vuoden puolella.

Vielä tällä hetkellä esim. tuo iTrip on siis laiton. Radiotaajuuksista ja telelaitteista annettu laki ei erottele myyjiä sen perusteella, onko kyseessä yritys vai yksityishenkilö, eli samat säännöt koskevat myös huuto.netin tavaroita, keltaista pörssiä, kirpputoria tai mitä tahansa yksityisten välistä kauppaa. Valvomme jonkin verran myös tällaista kauppaa ja pyrimme karsimaan pahimmat (häiriöriskin mukaan arvioituna) tapaukset pois.

Ystävällisin terveisin

N N

Viestintävirasto
Radiotaajuudet / Kaupanpidon valvonta

Comments are closed.