Suomen Parhaat Verkkosivut -kilpailu uhkailee nettikirjoittajia poliisilla

Olen itse tähän mennessä seurannut vain mielenkiinnolla sivusta Suomen Parhaat Verkkosivut -"kilpailun" etenemistä vuodesta toiseen ja saanut spämmättyjä kilpailukutsuja mm. tämän blogin vuoksi koska "yrityksenne nettisivut ovat ainutlaatuiset ja hyvin tehdyt" tjsp.

Tässä "kilpailussahan" kyse on siitä, että "kilpailun" lukuisat osallistujat maksavat rahaa osallistumisesta ja nimetön raati valitsee heidän joukostaan voittajat, jotka saavat palkinnoksi tuote/palvelupalkintoja joiden arvo on toki ihan kohtuullinen yksittäiselle yritykselle, mutta joiden osuus osallistujamäärän mukaan päätellystä osallistumismaksusta on varsin pieni. Kyseessä on varsin hyvä bisnes sen järjestäjälle – etenkin kun kilpailukutsuja tosiaan on spämmätty varsin surutta sinne sun tänne ja kyllähän joku prosentti spämmin saajista aina siihen erehtyy.

Yksi asiakkaani on osallistunut kilpailuun varmaan jo useampana vuonna ajatuksella "osallistumismaksu on aika pieni hinta markkinointitoimenpiteenä", eli koska tuo "kilpailu" kuitenkin vetää omien pikkupalkintojensa toivossa kuukausivoittajia äänestäviä kärpäsiä kuin tuore kasa kesälaitumella, näkyvyys siellä voi hyvin olla osallistumismaksun arvoistakin.

Nyt kilpailun järjestäjä on kuitenkin iskenyt kätensä siihen samaiseen kesälaitumilta säästettyyn kasaan ja Nova Trotters Oy on palkannut Lakiasiantoimisto Marko Virta Oy:n lähettämään cease and desist (engl.) -tyylistä uhkailukirjettä sähköpostitse lukuisille blogeissaan kilpailua kriittisesti käsitelleelle kirjoittajalle.

"Kirjoituksen poistamis pyynnön" [sic] ovat saaneet ainakin seuraavat (lista päivittyy kun uusia kirjoituksia pulpahtelee):

EDIT: Jocka on kirjoittanut saamastaan viestistä ja toimenpiteistään tarkemmin, näköjään uhkailuviestit lakiasiaintoimistonsa nimissä lähettänyt henkilö on ko. kilpailua nykyään järjestävän yrityksen hallituksen jäsen.

EDIT2: Tietoviikko uutisoi aiheesta, ei ole tavoittanut kilpailun järjestäjän toimitusjohtajaa tai viestin lähettänyttä lakimiestä.

EDIT3: Uhkailukirjeen lähettänyt Marko Virta tuntuu olevan hieman hukassa muutenkin, hän ei edes tiedä omaa nimeään kantavan yrityksen yhtiömuotoa (sähköpostin allekirjoituksessa "Lakiasiaintoimisto Marko Virta Oy").

EDIT4: Kilpailun tämänvuotisilta sivuilta löytyy piilotettuna tälläinen järjestäjätahoa esittelevä sivu (JPEG-ruutukaappaus).

EDIT5: Yläpuolella linkattu Tietoviikon uutinen on päivittynyt muutaman kerran ensijulkaisun jälkeen; rikosilmoituksia on järjestäjätahon mukaan tehty 18 kappaletta ja viestejä on lähetetty saman verran, eli voisi olettaa että kaikista viestin saaneista on siis tehty rikosilmoitus.

EDIT6: MikroPC.netin puolella on julkaistu syvemmälle ulottuva uutinen aiheesta: Suomalaisbloggaajia lakitupaan? Näin vastaa Nova Trottersin toimitusjohtaja

EDIT7: Tämä kirjoitus nostetaan erikseen esiin yhtenä lähteenä blogikirjoituksista MikroPC:n päivitetyssä uutisessa. Selvyyden vuoksi täytyy vielä uudelleen mainita, että en itse ollut ennen tätä päivää kirjoittanut aiheesta, enkä näin ollen ole yrityksen syyttämien blogaajien listalla.

8 Responses to Suomen Parhaat Verkkosivut -kilpailu uhkailee nettikirjoittajia poliisilla

 1. jeejee kirjoitti:

  Hassua jos ovat sortuneet moiseen lakimiehillä uhkailuun. Ja vielä yllättävämpää jos ovat löytäneet oikeasti lakifirman hoitamaan pelottelua.

  Itsekkin olen pitänyt tuota nettikisaa lähinnä hyvätahtoisena hömppänä. Kertaluonteinen osallistuminen ja ihan kohtuullinen hinta erottaa sen esim erilaisista luettelomedia-vedätyksistä.

  • Jussi kirjoitti:

   Tuo lakimieshän on tämänhetkisen tiedon mukaan itse kilpailun järjestäjän hallituksen varsinainen jäsen. Hänellä on siis hyvinkin tukevasti oma lehmä ojassa.

 2. [...] ja lisätiedot: s1t.net. "Tuo lakimieshän on tämänhetkisen tiedon mukaan itse kilpailun järjestäjän hallituksen [...]

 3. M kirjoitti:

  Juuri nyt sivu http://www.websiterace.com/SuomenParhaatVerkkosivut/index.php?page=jarjestaja on melkeinpä kuvakaappaustasikin informatiivisempi. :)

 4. Petri kirjoitti:

  Täydennystä ukaasin saaneiden listaan: blogikirjoitukseni vuodelta 2008.

 5. Anonyymi kirjoitti:

  Nyt kun tuli kilpailun nimi esille niin laitoinpa sen huvikseni sähköpostihakuun ja tulos oli mielenkiintoinen. Itselleni parin firman sivuista on tullut seuraavat yhteydenotot:

  2007 Soile Haanpää, Coperdia Oy
  2008 Anne Sipola, suomenparhaatverkkosivut.com
  2009 Kirsi Pulkkinen-Hämäläinen, NT -Media Oy / http://www.websiterace.com

  nimi ja firmat vaihtuvat, mutta rahaa kinutaan aina.

 6. [...] s1t.net [...]

 7. Reija kirjoitti:

  Moni sanoo, että Suomen parhaat verkkosivut -kilpailu on järjestäjien hyvä bisnes. Voi olla, mutta miten kauan? Eikös tätä saa jollakin tavalla loppumaan? Minä pöljänä olin tuomarina ja nyt parin vuoden kuluttua asiakkaitteni puolustajana moiselta erheeltä. Mitään hyvää näkyvyyttä siitä ei tule.